Upptecknare: Nils Olsson

Socken/stad: Tuna

I Tuna socken fanns det även många duktiga spelmän under 1800-talet. En av de äldsta kända, var Grels Jönsson i Rännö, som avled omkr. 1850. Per Mårtensson Gravström i Rännö var något yngre och levde till slutet av 1800-talet. Nisch Pers Per Olof var jämnårig med Gravström. Nyrå-Erik var även jämnårig med de två förestående. Hans spel beskrives som hårt och kraftfullt samtidigt som han i regel spelade så fort att de dansande många gånger ej hunno med i takten, när Nyrå-Erik var som värst i farten med att spela.

Nordiska museet. Frågelista. Nr. 113. Spelmän.